
Nyheder
3. maj 2024
Ny samarbejdsmodel for Svanemølleværket skal bidrage til de ambitiøse udviklingsplaner
Udviklingsplanerne for at flytte Danmarks Tekniske Museum ind i Svanemølleværkets ikoniske bygning er i fuld gang. Det visionære projekt skal skabe en ny kulturel destination i København med teknologiudvikling som omdrejningspunkt og genrejse Danmarks Tekniske Museum i helt nye rammer i det gamle kraftværks enestående store volumen.
Bygnings- og Udviklingsfonden DTM 4.0 står i spidsen for udviklingsarbejdet i tæt samarbejde med Danmarks Tekniske Museum. Der har været arbejdet med planerne i en årrække med By & Havn, Københavns Kommune HOFOR og Ørsted (der ejer værket i dag) som aktive medspillere – ligesom en række ministerier har været konstruktive dialogpartnere.

By & Havn ejer grunden, hvor værket ligger og har, bl.a. via en aftale med Ørsted om at købe Svanemølleværket, arbejdet for at realisere visionen om en kulturdestination i Nordhavn. Samtidig skulle grunden omkring værket indgå i den samlede vision.
Planlægningen for området betyder imidlertid, at en større del af grunden nu forventes anvendt til HOFOR’s nye spidslastanlæg som er nødvendigt for byens varmeproduktion. Derfor aflyses den arkitektkonkurrence, som By & Havn skulle i gang med for hele grunden, og sammen med Bygnings- og Udviklingsfonden vil By & Havn nu finde en ny samarbejdsmodel, som kan sikre, at de ambitiøse udviklingsplaner for Teknisk Museum i Svanemølleværket kan realiseres. By & Havn bakker fortsat fuldt op om visionen om at placere Danmarks Tekniske Museum i Svanemølleværket.
Selskabets administrerende direktør Anne Skovbro udtaler:
”Det er vigtigt for os, at kulturdestinationer indgår i nye bykvarterer som Nordhavn. Derfor har vi arbejdet for, at få Teknisk Museum ind i Svanemølleværket. Og på trods af vores nye rolle i projektet, arbejder og håber vi fortsat på at gøre visionen til virkelighed.”
Bygnings- og Udviklingsfondens formand Lars Liebst udtaler:
”Vi afslutter samarbejdet med By & Havn om denne ejerkonstruktion i god ro og orden og intensiverer arbejdet med at realisere projektet i samarbejde med bl.a. Københavns Kommune, Ørsted, HOFOR. By & Havn ejer grunden, så de vil fortsat være en god og nær samarbejdspartner for os, og jeg ser for mig, at Svanemølleværket med et helt nyt indhold kan blive et stort aktiv i hele omdannelsen af Nordhavn”.
Lars Liebst peger på, at projektets næste fase er at få placeringen af HOFORs nye spidslastanlæg på plads, så fonden kan lave en plan for overtagelse af værket og udskrive en arkitektkonkurrence for Svanemølleværkets omdannelse. Lars Liebst:
”Visionen er at skabe et nyt kulturelt kraftværk, som ikke bare rummer et nyt teknisk museum, men samtidig kan være et vindue for dansk teknologi og innovationskraft, som ikke mindst kan motivere og inspirere unge menneskers interesse for teknologi og for de tekniske uddannelser”.
Læs mere om det nye Danmarks Tekniske Museum her.