udstilling opfindelser

Opfindelser – skabertrang og drømme

OPFINDELSER – SKABERTRANG OG DRØMME

Danmarks Tekniske Museum har igennem en årrække fokuseret på danskernes opfindsomhed og kreativitet.

Siden 2020 har udstillingen Opfindelser – Skabertrang og Drømme fortalt historien om flere både internationale og danske opfindelser, der har sat sit præg på verden omkring os.

Udstillingen viser nogle af de opfindelser, der har skabt den verden, vi kender i dag. Nogle har radikalt ændret den måde, vi har indrettet vores verden på, nogle har lagt grundstenen til danske industrieventyr, mens andre aldrig blev til mere end en prototype.

Fælles for dem alle er, at de repræsenterer en enestående menneskelig iderigdom og lyst og vilje til at løse udfordringer.

DANSKERNES OPFINDSOMHED

Opfindelser kommer ikke kun fra store virksomheder eller videns miljøer på universiteterne. Der findes en stor underskov at kreative og iderige mennesker, der er fuld af gode ideer til nye og bedre produkter og opfindelser. Det er folk, som kommer fra alle samfundslag, fra alle dele af landet, kvinder, mænd, unge som gamle.

Det er den type opfindere og deres opfindelser vi sætter fokus på i et nyt afsnit i Opfindelser – Skabertrang og Drømme.

Udstillingen præsenterer et bredt udsnit af nyere danske opfindelser lige fra en hundeskål til hunde med lange ører til en trillebør med støttehjul, fra en maskine til at klippe mursten til en pilleæske fremstillet af genbrugspap.

OPFINDERNES RÅDGIVERE

Der er langt fra idé til det færdige produkt og fælles for alle opfindelserne er at de er blevet til noget takket være hjælp og vejledning fra Opfinderrådgivningen på Danmarks Teknologiske Institut.

Opfinderrådgivningen har eksisteret i mere end 50 år og har gennem årene understøttet helt almindelige danskeres lyst og mod til skabe ny opfindelser, produkter og services.

Udstillingen er opdelt i to afsnit: Et, hvor der sættes fokus på hele processen fra de første prototyper til det færdige produkt og et, hvor mangfoldigheden blandt danskernes opfindelser er i centrum.

Udstillingen er støttet med midler fra Ellehammerfonden og Otto Bruuns fond og er lavet i samarbejde med Opfinderrådgivningen.