UDSTILLINGER

FRIHED PÅ TO HJUL

I dag ved alle, hvordan en cykel ser ud, men den dukkede ikke bare op ud af det blå. Der skulle en hel række af opfindelser til, før vi kom frem til den cykel, vi kender i dag. Det er en rejse, hvor opfindere hele tiden løste de nuværende problemer med en ny type cykel. Men så skabte de til gengæld nogle andre. Det en spændende rejse som du kan du følge i denne udstilling.

I udstillingen ”Frihed på to hjul” kan du se underlige, sjove, seje og fjollede cykler fra de sidste 200 år. Den ældste er en løbecykel fra år 1819 og den nyeste er en cykel fra det danske banelandshold for herrer, da de vandt VM i 2020. Udstillingen giver dig nye perspektiver på en hverdagsteknologi som de fleste af os tager for givet i vores hverdag.

SORT ENERGI & GRØNNE HÅB

I udstillingen SORT ENERGI & GRØNNE HÅB kommer du med på en rejse gennem energiens historie, og får et kig ud i fremtidens grønne energilandskab. Udstillingen fortæller historien om, hvordan kul reddede Danmarks skove, hvordan elektriciteten revolutionerede vores hjem, og den tager dig med helt frem til hvordan data og streaming påvirker klodens klima.  

Udstillingen vil hjælpe os på vej til at forstå hvordan vores energibehov er vokset, og kræver at vi finder nye løsninger. Hvordan kan nøddeskaller og alger fx omdannes til fremtidens brændstof? Og er moderne atomkraft allerede godt på vej? SORT ENERGI & GRØNNE HÅB ser på nogle af de nyeste energiteknologier, der i den nære fremtid kan være med til at dække vores energibehov på en grønnere og mere bæredygtig måde - til gavn for både os og klimaet. 

OPFINDELSER - skabertrang og drømme

Udstillingen ”OPFINDELSER – skabertrang og drømme” ser på nogle af de opfindelser, der har skabt den verden, vi kender i dag. Nogle har radikalt ændret den måde, vi har indrettet vores verden på, nogle har lagt grundstenen til danske industrieventyr, mens andre aldrig blev til mere end en prototype. Fælles for dem alle er, at de repræsenterer en enestående menneskelig iderigdom og lyst og vilje til at løse udfordringer.

Den 31. august åbner vi op for en ny del af udstillingen, hvor du kan møde tre grønne iværksættere, der på hver deres måde arbejder med teknologier og produkter, der bidrager til den grønne omstilling. Se Søulds spændende produkter med ålegræs, Agrain der arbejder med cirkulære fødevarer og A Circular Design Studio der skaber højkvalitets designprodukter ud af 100% genanvendt plastik. Udstillingen er første led i en række præsentationer om grønne iværksættere.

GAMER

Udstillingen GAMER giver et indblik i en af de mest udbredte fritidsbeskæftigelser hos danskerne i dag, nemlig gaming. Spillenes fantastiske universer giver mulighed for at blive opslugt i en anden verden, langt væk fra hverdagens trivialiteter. Samtidig danner spil rammen om betydningsfulde online fællesskaber.
GAMER giver også mulighed for en nostalgiske tur gennem gamle konsoller og ikoniske arkademaskiner fra 1970’erne og 1980’erne, så du  kan dyste i blandt andet Space Invaders! og Pac-Man.

GAMER er lavet i samarbejde med FGU Øresund, Esportfabrikken, Hillerød Esport og Helsingør Ungdomsskole.

GAMER kan ses frem til og med uge 7 2023.

Se en introduktionsvideo til GAMER her.

RUMMET TUR-RETUR

2 mio. hestekræfter skulle der til for at sende Andreas Mogensen ud i rummet. Og efter 10 vægtløse døgn vendte han næsen mod jorden igen med 28.000 km/t! Det bliver ikke større. Og nu kan du komme med på rumfart!

I udstillingen RUMMET TUR-RETUR kommer du helt tæt på Andreas Mogensens fascinerende rumkapsel, der sendte ham ud i rummet som den første dansker nogensinde.

Smartphonemania

Udstillingen udforsker hvordan de digitale teknologier påvirker vores liv i dag. Udstillingen tager udgangspunkt i en hverdagsteknologi, som i dag har enorm indflydelse i de fleste menneskers liv, nemlig smartphonen. Det er en teknologi, som mange har et had/kærlighedsforhold til. Den giver os nye muligheder for at være i kontakt med andre mennesker og tilbyder nye former for underholdning. Men mange oplever også at være afhængige af den og har svært ved at undvære den. I dag indeholder smartphonen mange af de teknologier, som har været med til at forme vores liv og samfund i det 20. århundrede. Det er bl.a. telefonen, fjernsynet, radioen, computeren, spilkonsollen m.m. Udstillingen undersøger, hvad det betyder, når milliarder af mennesker er forbundet via mobile enheder og hvilke muligheder smartphonen giver os i forhold til, hvordan vi udtrykker os selv, søger information og underholder os selv.

Danmarkshistorie i miniatureformat

Modeljernbanen er blevet til i et samarbejde mellem museet og en gruppe frivillige, der i ti år har arbejdet på modellen, og nu er de kommet så langt, at de er klar til at vise Danmarks industrihistorie fra 1847 helt op til 1960. Man kan bl.a. se Danmarks første jernbane mellem København og Roskilde, Ellehammers helikopterforsøg, Novo Nordisk første insulinfabrik og Fords samlefabrik anno 1924.

Du kan også opleve de bedste modeltog fra museets samlinger, heriblandt den berømte ”Krokodille” som Märklin producerede i mellemkrigstiden. Den anses i dag for at være et af de fineste togmodeller, der nogensinde er produceret og er et eftertragtet samlerobjekt.

Museets frivillige bygger stadig på modellen, og hver lørdag holder de åbent i værkstedet, så interesserede kan komme og se arbejdet skride fremad.

Luft under vingerne

I udstillingen fortælles den fantastiske historie om en ny teknologis opfindelse og gennembrud fra de første myter og drømme om flyvning til ruteflyvning blev en realitet i mellemkrigstiden. I dag opfatter vi flyvning som en selvfølgelig del af vores hverdag.

I 1910 var det helt anderledes. Dengang var flyvning nyt og spændende, og danskerne kiggede interesserede på, når unge vovehalse satte livet på spil i spinkle flyvemaskiner af træ og lærred og med en mere eller mindre ustabil motor. Aviserne beskrev, hvor højt og langt, der blev fløjet, og jublen var stor, da Alfred Nervø som den første fløj ind over København, og Robert Svendsen tog turen over Øresund i sommeren 1910. Tilsvarende stor var sorgen tre år efter, da et styrt kostede en dansk flyver livet.

J.C.H. Ellehammer

Jacob Christian Hansen Ellehammer (1871-1946) er Danmarks mest berømte opfinder. Han fik 59 danske patenter og arbejdede med så forskellige ting som f.eks. flyvning, motorer, både til Tivoli, brandslukning og automater til forlystelseslivet. Hans sidste patent var på en kniv beregnet til at skære grisekroppe op med.

I udstillingen kan man bl.a. opleve Ellehammers fly med sammenklappelige vinger og hans helikopter med to rotorer, en model af koredningssystemet Extrico, kvælerkraven der beskytter mod kvælning bagfra, stjernemotorer, pumpen der kan forandre en Ford T til en brandbil og meget mere.

Nogle af Ellehammers opfindelser blev kommercielle successer, andre blev til en idé på et stykke papir. Han er mest kendt for sine flyveforsøg i 1906, men det blev hans brandslukningsudstyr, der dannede basis for den virksomhed, der fortsat eksisterer under navnet Ellehammer A/S.

Industri: fra håndværk til robot

Udstillingen viser en række afgørende nedslag i Danmarks udvikling som industrisamfund. Fra håndværksproduktion over den tidlige industrialisering og efterkrigstidens masseproduktion til nutidens automatisering, hvor robotter spiller en væsentlig rolle.

I udstillingen møder man kandestøberen, der repræsenterer det traditionelle håndværk, dampmaskiner, som lagde grunden til Danmarks industrialisering, samlebåndet som var resultatet af mange års effektiviseringer og til sidst industrirobotterne, som på den ene side har erstattet menneskelig arbejdskraft og på den anden side er en forudsætning for at Danmark fortsat er et industriland.

Til Lands og i Luften

Museet har en enestående samling af biler der dækker det meste inden for 'bil'-historien i Danmark. Danmarks første bil, Hammelvognen fra 1888, Kongehusets første automobil - en Landaulet model 1906 fra Delauney-Belleville, en boble-folkevogn fra 1948, en Volvo PV 444 fra 1947, en Alfa Dana racerbil fra 1958 og nogle af de første danske el-biler.

Cykelsamlingen på museet består af over 125 køretøjer. Dette indbefatter et-, to- og trehjulede cykler for voksne og børn. Herudover naturligvis tilbehør af forskellig slags, som lygter, pumper, lappegrejer, låse og anhængere. Samlingen viser cyklismens udvikling i Danmark og giver et godt indtryk af både hverdagscyklismen og de mere kuriøse cyklende indslag.

Museet rummer også over en stor samling af fly. Der er både gamle propelfly, helikoptere, svævefly, privatfly, passagerfly og mange af forsvarets tidligere fly. Se blandt andet Ellehammers første fly, en af de første DC-3 rutefly og det flotte jet-passagerfly Caravellen. Af jagerfly kan nævnes den amerikanske Starfighter og den engelske Gloster Meteor.

Danmarks Tekniske Museum © 2022