Corona, krise og kreativitet

 

Coronavirussen har kastet Danmark ud i den største krise siden Anden Verdenskrig. Heldigvis udvises der stor opfindsomhed og kreativitet for at løse de mange udfordringer, vi er stillet overfor. Sådan var det også under Anden Verdenskrig, hvor der blev udviklet en lang række erstatningsprodukter og alternative løsninger på den vareknaphed, der fulgte med besættelsen. I ”Corona, krise og kreativitet” har vi samlet en række eksempler på den kreativitet, der har udfoldet sig, både under coronakrisen og besættelsen. Siden bliver løbende udvidet efterhånden som vi indsamler flere af de nye løsninger, der er udviklet under coronakrisen.

 

Makermiljøet går sammen om at producere visirer  

Store dele af det danske makermiljø er gået sammen om at producere værnemidler til sundhedssektoren. På ganske kort tid har frivillige udviklet en prototype på et visir, som man kan printe på en 3D-printer, hvis man har sådan en. Det er der heldigvis flere i landet som har, og derfor sidder der nu flere hundreder frivilligt og printer visirer på deres 3D-printer. Materialerne til at printe visirerne af bliver doneret af enten virksomheder eller almindelige borgere. Det gør at de private 3D-printer nu nærmest kører i døgndrift.  

Alternative cykeldæk

Cyklen var allerede før besættelsen et meget populært transportmiddel, men manglen på brændstof gjorde at endnu flere begyndte at tage cyklen. Det var ikke uden problemer. Manglen på gummi gjorde cykeldæk til en mangelvare. Og det stimulerede opfindertrangen. Alene til cykler blev der udstedt 15 danske patenter på hjulringe, som alternativ til cykeldækket. Der blev brugt mange forskellige materialer: Kork, massivt genbrugsgummi, træ eller tovværk. Denne cykelring fra 1943 var lavet af tovværk. Cykelringe af træ og tovværk blev fortrinsvis brugt på forhjulet mens man forsøgte at bruge massive gummiringe til baghjulet.

Øl, vin og spiritus bliver til håndsprit  

Nyborg Destilleri har omstillet produktionen fra gin, vodka og whisky til sprit med en så høj alkoholprocent, at den kan bruges til at lave håndsprit. Destilleriet har fået råvarer til spritproduktionen fra en lang række danske bryggerier, bl.a. Carlsberg, Royal Unibrew og Ørbæk Bryggeri. Den producerede sprit bliver efterfølgende bearbejdet til håndsprit af virksomheden Borup Kemi. Den færdige håndsprit leveres til Region Hovedstaden, som sørger for at de mange liter håndsprit bliver fordelt i hele landet.  

En vest af papiruld

Uld, bomuld og hør var der også knaphed på under krigen. Man reparerede og lappede det gamle tøj, eller syede det helt om. Alligevel var det nødvendigt at forsøge at gå nye veje for at finde erstatninger. I museets patentsamling finder man fx en vest fremstillet af ”papiruld”, som var blevet indsendt til patentdirektoratet allerede i 1940.

Fra pumper til værnemidler  

Verdens største producent af cirkulationspumper, Grundfos, har omstillet dele af deres produktion på fabrikken i Bjerringbro til at producere visirer. De kan levere op til 5.000 om dagen, så længe der er behov for det i sundhedssektoren. Det tog kun 36 timer fra at Grundfos modtog henvendelsen fra Lægemiddelstyrelsen til at visiret var færdigudviklet og kunne sættes i produktion. Grundfos producerer også værnemidler på deres andre fabrikker i udlandet, og leverer til disse landes sundhedssystemer.  

Cigaretrør til skodder

Tobaksmanglen var stor. Rigtige cigaretter var en mangelvare og man forsøgte at få så meget ud af tobakken som muligt. I 1944 udtænkte en kreativ og sikkert tobakshungrende sjæl et cigaretrør til at udnytte den sidste nikotin, der gemte sig i cigaretskoddet. Cigaretrøret er udstyret med små pigge, som man kan sætte skoddet fast på så det kunne ryges helt ned.

Danmarks Tekniske Museum © 2017