Data Data Data

Udstillingen Data Data Data undersøger, hvordan vi skaber en ny bevidsthed om brug af data og konsekvenser deraf. I dag oplever mange, at muligheden for at kontrollere brug af privat data er under pres. Derfor sætter Danmarks Tekniske Museum og Catch - Center for Art and Technology fokus på udviklingen af teknologi til at gemme og formidle data, samt hvordan virksomheder og staters adgang til og håndtering af personlig data har påvirket vores samfund gennem tiden.

Handel med data er blevet et af de største forretningsområder i verden i dag. Vi får gratis adgang til nye apps mod at afgive data om os selv, der ofte bliver solgt videre på et globalt marked. Der er mikrofoner og kameraer i vores computere, telefoner og sågar brandalarmer og køleskabe. Vi taler med vores digitale enheder via Siri, Alexa og andre intelligente programmer, men hvem lytter egentlig med? Teknologi hjælper os i vores hverdag, men som almindelig borger er det vanskeligt at få indsigt i, hvilke konsekvenser der er ved at bruge diverse apps og digitale platforme. Er statens og virksomheders brug af vores private data en undergravelse af vores basale menneskerettigheder og dermed vores demokrati?

Centralt i udstillingen kan du opleve teknologier, der er eksempler på hvordan opbevaring, behandling og forståelsen af data har udviklet sig gennem tiden. Vi viser eksempler på analog lagring af data i diverse materialer fra slutningen af 1700-tallet og 1800-tallet til flere af de teknologiske nybrud der sker i det 20. århundrede, bl.a. med magnetisk lagring af data og optisk lagring.

I disse år har vi ikke længere CD’er eller ringbind stående hjemme. Det meste af vores data ligger i “skyen”, dvs. på datacentre, der findes overalt i verden. Danmark er især blevet et attraktivt område for opførelse af datacentre. Vi kaster et blik på datacentrenes rolle i nutidens samfund, og sætter dem og datalagring i et historisk perspektiv. Vi ser imidlertid også ind i fremtiden og undersøger, hvordan vi kan udvikle nye former for datalagring, hvor den enkelte borger igen får ejerskab og kontrol over sin egen data.

Udstillingen åbner den 26. juni på Kulturværftet i Helsingør.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin