15 kunstnere skaber verdenshistorie

Den 3. juli sætter 15 kunstnere fra ind- og udland hinanden stævne på Danmarks Tekniske Museum for at hylde trykkekunsten. I løbet af fire uger skal de skabe kæmpestore grafiske værker, der for første gang i verdenshistorien bliver omsat fra træsnit til tryk ved hjælp af en 12 tons tung vejtromle.

I hele juli måned arbejder de 15 kunstnere med temaet ’Drømmen om at flyve’ i museets store hal under forskellige tiders manifestationer af drømmen om at flyve, helt fra det græske sagn om Ikaros der fløj for tæt på solen over den danske opfinder Ellehammers første fly fra 1906 til museets moderne jagerfly.

Kunstnerne arbejder på hver deres fortolkning af temaet og på et fælles værk. De bedste arbejder vil fra den 4.-6. august blive omsat til tryk af den 12 tons tunge vejtromle. Herefter vil trykkene blive udstillet på museet frem til november.

Den fire uger lange workshop ledes af den anerkendte amerikanske kunstner Rob Swainston, der netop har afsluttet en tilsvarende workshop i USA, hvor trykkene dog blev udført med en noget mindre tromle. I Danmark bliver ambitionerne sat op, når 2×3 meter store træstykker bliver omsat til træsnit og trykt ved hjælp af museets Munktell vejtromle fra 1926.

”Vi skaber et internationalt møde mellem kunst og teknik, når kunstnernes værker bliver underkastet vejtromlens kraft, der tidligere har anlagt veje med sort asfalt. Samtidig inspirerer vi kunstnernes tolkning ved hjælp af de mere end 30 forskellige flykonstruktioner, vi har på Danmarks Tekniske Museum fra de første helt primitive vingekonstruktioner til et jagerfly der kan flyve to gange lydens hastighed. At snitte i træ og trykkunsten er håndværk, der minder os om vores historie i en tidsalder, hvor mere og mere bliver digitalt”, siger museets direktør Jesper Buris Larsen.

Den italienske multimediekunstner Elisabetta Saiu er drivkraften bag workshoppen, der arrangeres i samarbejde med Helsingør Kommunes initiativ Kunst og Byrum.

”Vi er stolte af at kunne samle 15 internationale kunstnere til en fire ugers master class i Helsingør under ledelse af frontløbere inden for amerikansk installationskunst. Eventen er en hyldest til trykkekunsten, der på trods af hårdt pres fra elektroniske medier stadig betager mennesker over hele kloden som noget stærkt, virkeligt og håndgribeligt. Med den gigantiske vejtromle understreger vi parløbet mellem kunst og teknik, mellem rå hestekræfter og æteriske drømme og mellem kunstnere fra USA, Europa og Asien”, siger Elisabetta Saiu.

I perioden fra den 3. juli til den 2. august er der dagligt mulighed for at møde og tale med kunstnerne, der arbejder på museet mandag, tirsdag og onsdag kl. 11-17. Endvidere er der mulighed for at møde og tale med workshopleder Rob Swainston og kunstnerne Jake Ingram og Russ Spitkovsky samt arrangør Elisabetta Saiu.

I dagene 4.-6. august bliver kunstværkerne trykt på Danmarks Tekniske Museum ved en åben event, hvor vejtromlen forvandler træsnit og papir til tryk i flere farver. Nærmere information om eventen følger senere.

Danmarks Tekniske Museum ønsker at engagere befolkningen i en debat om problemstillinger og etiske dilemmaer ved den teknologiske udvikling i dag og i morgen. Menneskets drømme driver innovation og med dette projekt ønsker museet at inspirere til kreativitet og innovation i bredere forstand.

Helsingør kommunes projekt Kunst og Byrum blev sat i søen i 2012 for at skabe kunst for folk, der hvor de er, at tage kunsten ud af institutionen og ud på gaden og møde folk. I de foregående år har projektet skabt kæmpe vægmalerier, kunst på el-skabe og forvandlet en mørk tunnel til et sprudlende kunstværk.

 

Øvrige fakta om projektet

Workshoppen

  • Kunstnerne mødes til master class kick-off den 3. juli kl. 11 på museet. Herefter arbejder de hver uge mandag, tirsdag, onsdag fra 11-17 under ledelse af kunstneriske kapaciteter fra USA.
  • Træpladerne, hvor de snitter deres motiver er 3 meter lange og 2 meter brede.
  • Workshoplederne vil dele ud af deres erfaringer med at skabe grafik i store formater, motivdesign og skæreteknikker.
  • Målet er, at kunstnernes arbejde udmønter sig i 33 gigantiske grafiske værker, der skal udstilles på museet og derefter rundt på turne.

Deltagende kunstnere:

Tine Hind, DK
Louise Thrane Jensen, DK
Pernille Struer, DK
Mette Uldal, DK
Jody Barton, UK
Marina Pagh, DK
Shengqui Kong, Kina
Gerardo Gouveja, Venezuela
Linda Lildholdt, DK
N.P. Dahlerup, DK
Lisbeth Neigaard, DK
Ulla Christina Kragh, DK
Kristoffer Raasted, DK
Mette Mauliz, DK
Freja Rosengaard, DK

 

Workshoppen ledes af:
Rob Swainston, Jake Ingram og Russ Spitkovsky, alle fra Guttenberg Arts, New Jersey, USA
Multimediekunstner Elisabetta Saiu koordinerer workshoppen på vegne af Helsingør Kommune, Kunst og Byrum

 

Om vejtromlen:
En gul Munktell no. 3209 fra 1926. Den 12 ton tunge maskine har en 1-cylindret totaktsmotor, der kører på råolie. Vejtromlen har kørt i Ringkøbing Amts vejvæsen frem til 1960erne, og den kører stadig på Danmarks Tekniske Museum mindst en gang om året. Danmarks Tekniske Museum erhvervede vejtromlen i 2013, da museet overtog Danmarks Vej- og Bromuseum samling.

 

Information om udvalgte deltagende kunstnere:

Tine Hind, DK
http://www.tinehind.dk/

Tine Hind er en anerkendt dansk kunstner, uddannet fra Århus Kunstakademi samt Kunstakademiet i Holland og Statsakademiet i Poznan i Polen. Tine Hind er kendt for sine grafiske billeder, der er både ekspressive og sårbare, i en fremstilling af mennesker og almengyldige temaer som kærligheden, glæden, erotikken, hadet, forfaldet, ensomheden og døden.

Linda Lildholdt, DK
http://www.lindalildholdt.dk
Linda Lildholdt er en dansk maler og grafiker, uddannet fra Det Jyske Kunstakademi 1982, Kunstakademiet Istanbul, 1978 og Det Kongelige Danske Kunstakademi, “Mur og rum” Poul Gernes 1987. Linda arbejder med alt fra store til små malerier, papirarbejder, tegninger og tryk

 

Pernille Struer, DK
http://gb-h.dk/pernille-struer/
Pernille Struer er en figurativ samtidskunstner, uddannet i klassisk tegning, bosat og arbejder i Helsingør. Hun er en kunstner, der med sine farverige fabel historier vækker stor begejstring i både Danmark og det øvrige Europa. Kunstanmeldere har bl.a. skrevet om Pernille Struers værker at de er en charmerende blanding af ekspressiv og naturalistisk malestil.

 

Mette Uldal, DK
https://metteuldal.com/
Mette Uldal er uddannet fra Danmarks Designskole, og har arbejdet med et designfokus og billedkunstnerisk udtryk. Hun har designet både sengetøj, t-shirts, madkasser, drikkedunke, puslespil osv. De seneste år har hun designet legetøj i pap og træ til de mindste. Og hun har arbejdet med København Zoo’s grafiske udtryk. Mette Uldals begejstring for håndværk og for at opfinde og konstruere får et udtryk i det fysiske arbejde med linoleumssnit og trykpresse.

 

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube