Koncert på Danmarks Tekniske Museum

Pigegarde og kunstnerkollektiv laver ny musik

Hvordan lyder det, når traditionelle og eksperimenterende musikere sætter sig sammen og udvikler morgendagens musikalske toner? Det udforskes på Danmarks Tekniske Museum, hvor der fredag den 1. september er koncert med kunstnerkollektivet Illutron og Helsingør Pigegarde, som sammen har udviklet nye musikalske kompositioner i anledning af gardens 60-års jubilæum.

I år kan Helsingør Pigegarde fejre 60-års jubilæum. I den forbindelse har garden indledt et samarbejde med en gruppe kunstnere fra kunstnerkollektivet Illutron i København og Danmarks Tekniske Museum. Sammen udforsker de, hvordan der kan skabes nye musikalske toner, når traditionel musik møder kompositioner og nye tekniske instrumenter som fx store pulsjets fra nogle af Danmarks førende eksperimenterende musikere. Koncerten opføres i de imponerende udstillingshaller på Danmarks Tekniske Museum, hvor fortiden og nutiden mødes blandt de historiske genstande.

Komponisten Lars Kynde arbejder sammen med den hollandske kunstner Mariska de Groot om at udvikle nye former for toner på nyskabende tekniske instrumenter, som skal præsenteres sammen med musikken fra pigegarden.
– Jeg er meget begejstret over at skulle arbejde sammen med pigegarden. Pigerne kommer til at bevæge sig i cirkulære bølgeformationer rundt i hallerne, mens de spiller den nye musik. Lige nu er Mariska og jeg i gang med at lave det endelige design af et skyggehjul, et instrument, som skabes til koncerten. Der er noget forunderligt mystisk over de klange som gemmer sig i hjulets mønstre, siger Lars Kynde.

Gør op med traditionerne
Helsingør Pigegarde vil gerne udfordre, hvilken type musik garden kan spille. Derfor er de gået med til at skabe ny musik, som de normalt ikke har på deres repertoire.
– Det er vigtigt for os at vise, at vi kan andet end at gå og spille marchmusik i byens gader. Vi synes også, det ville være sjovt og udfordrende for pigerne, at prøve noget helt anderledes. Vi er rigtig glade for, at Illutron og Mariska fra Holland er med på idéen om at skabe ny musik sammen med os, siger Sanne Koudahl Bergsaker, chef for Helsingør Pigegarde.

Hvordan opstår ny musik
Projektet ser på, hvordan der tidligere er opstået ny musik. Det er bl.a. den elektroniske musik, der opstår i starten af 1900-tallet med opfindelsen af højtaleren. Det var danskeren Peter L. Jensen, der var med til at opfinde den for mere end 100 år siden.
– Det er interessant for museet at være med til at undersøge, hvordan vi kan skabe nye musikalske toner, der måske bliver dominerende i fremtidens musik. Dette projekt bruger historien til at blive inspireret til at skabe noget nyt. Det er det kreative rum, der opstår i mødet mellem fortiden og nutiden, som vi gerne vil være med til at udforske, siger Jacob Thorek Jensen, museumsinspektør på Danmarks Tekniske Museum.

Information
Koncerten finder sted fredag den 1. september kl. 20 på Danmarks Tekniske Museum, Fabriksvej 25, 3000 Helsingør. Det vil være muligt at købe mad og drikke inden koncerten.

Koncerten er gratis når der er betalt entré til museet. Entré prisen er 90 kr. for voksne, 80 kr. for pensionister og studerende – og børn under 18 år er gratis.

Fakta boks
Helsingør Pigegarde er Danmarks største pigegarde med 100 gardere. Den blev grundlagt i 1957. De giver regelmæssigt koncerter i Helsingør samt i det meste af Storkøbenhavn og Nordsjælland, men rejser også rundt i hele verden og optræder og gør Helsingør kendt.

Illutron er et kunstnerkollektiv i København, der udforsker det rum der opstår, når kunst og teknologi mødes. De laver eksperimenterende interaktive kunstinstallationer i byrummene. De har til huse på en gammel båd på Refshaleøen.

Danmarks Tekniske Museum er en selvejende institution og et statsanerkendt landsdækkende specialmuseum, der har det nationale ansvar for teknologi- og industrihistorie i Danmark.