UDSTILLINGER

RUMMET TUR-RETUR

Bemærk at Andreas Mogensens rumkapsel pt er udlånt, men kommer tilbage til museet igen i foråret 2019.

2 mio. hestekræfter skulle der til for at sende Andreas Mogensen ud i rummet. Og efter 10 vægtløse døgn vendte han næsen mod jorden igen med 28.000 km/t! Det bliver ikke større. Og nu kan du komme med på rumfart!

Besøg udstillingen RUMMET TUR-RETUR og kom helt tæt på Andreas Mogensens fascinerende rumkapsel, der sendte ham ud i rummet som den første dansker nogensinde. Prøv at være astronaut og oplev selv, hvor hæsblæsende det er at lande med en rumkapsel.

Smartphonemania

Udstillingen handler om kommunikation og hvad teknologiske genstande gør ved vores måde at omgås hinanden. Den tager udgangspunkt i en hverdagsgenstand, som vi alle kender, nemlig smartphonen. Udstillingen bruger smartphonen til at fortælle om de udviklingstrin og innovationer, som har bragt os til smartphonen, som vi kender den i dag. Det er genstande som telefoner, radioer, tv’er, computere og elektricitet, som er vigtige elementer i en moderne smartphone.

Nogle af de centrale spørgsmål, som udstillingen stiller, er: Hvad betyder det, at milliarder af mennesker er forbundet via mobile enheder? Hvilke muligheder giver det i forhold til, hvordan vi udtrykke os selv, søger information og underholder os selv? Hvad betyder det for måden fremtidens samfund og verden kommer til at se ud? Hvordan påvirker teknologi vores liv og hverdag?

Danmarkshistorie i miniatureformat

Modeljernbanen er blevet til i et samarbejde mellem museet og en gruppe frivillige, der i 10 år har arbejdet på modellen, og nu er de kommet så langt at de er klar til at vise historien helt op til 1960. Man kan bl.a. se Danmarks første jernbane mellem København og Roskilde, Ellehammers helikopterforsøg, Novo Nordisk første insulinfabrik og Fords samlefabrik anno 1924.

Udstillingen er specielt indrettet så museets modeljernbane virkelig kommer til sin ret. Lyset vil skifte mellem nat og dag og i loftet vil der hænge et udvalg af museets fine samling af modelfly.  I et tilstødende lokale udstilles de bedste modeltog fra museets samlinger, heriblandt den berømte ”Krokodille” som Märklin producerede i mellemkrigstiden. Den anses i dag for at være et af de fineste togmodeller, der nogensinde er produceret og er et eftertragtet samlerobjekt. De frivillige bygger stadig på modellen i det ny indrettede værksted, og hver lørdag holder de åbent værksted, så interesserede kan komme og se arbejdet skride fremad og få en snak om tog, skinner og bygninger.

Industri: fra håndværk til robot

Udstillingen viser en række afgørende nedslag i Danmarks udvikling som industrisamfund. Fra håndværksproduktion over den tidlige industrialisering og efterkrigstidens masseproduktion til nutidens automatisering, hvor robotter spiller en væsentlig rolle.

I udstillingen møder man kandestøberen, der repræsenterer det traditionelle håndværk, dampmaskiner, som lagde grunden til Danmarks industrialisering, samlebåndet som var resultatet af mange års effektiviseringer og til sidst industrirobotterne, som på den ene side har erstattet menneskelig arbejdskraft og på den anden side er en forudsætning for at Danmark fortsat er et industriland.

Hør indslag på P1 hvor museumsinspektør Torkil Adsersen fortæller om udstillingen

Ellehammer

Ellehammer (1871-1946) er Danmarks mest berømte opfinder. Han fik 59 danske patenter og arbejdede med så forskellige ting som f.eks. flyvning, motorer, både til Tivoli, brandslukning og automater til forlystelseslivet. Hans sidste patent var på en kniv beregnet til at skære grisekroppe op med.

I udstillingen kan man bl.a. opleve Ellehammers fly med sammenklappelige vinger og hans helikopter med to rotorer, en model af koredningssystemet Extrico, kvælerkraven der beskytter mod kvælning bagfra, stjernemotorer, pumpen der kan forandre en Ford T til en brandbil og meget mere.

Nogle af Ellehammers opfindelser blev kommercielle successer, andre blev til en idé på et stykke papir. Han er mest kendt for sine flyveforsøg i 1906, men det blev hans brandslukningsudstyr, der dannede basis for den virksomhed, der fortsat eksisterer under navnet Ellehammer A/S.

Luft under vingerne

I udstillingen fortælles den fantastiske historie om en ny teknologis opfindelse og gennembrud fra de første myter og drømme om flyvning til ruteflyvning blev en realitet i mellemkrigstiden. I dag opfatter vi flyvning som en selvfølgelig del af vores hverdag og følger undrende med i medierne, når eksempelvis en islandsk askesky lægger hindringer i vejen for lufttrafikken.

I 1910 var det helt anderledes. Dengang var flyvning nyt og spændende, og danskerne kiggede interesserede på, når unge vovehalse satte livet på spil i spinkle flyvemaskiner af træ og lærred og med en mere eller mindre ustabil motor. Aviserne beskrev, hvor højt og langt, der blev fløjet, og jublen var stor, da Alfred Nervø som den første fløj ind over København, og Robert Svendsen tog turen over Øresund i sommeren 1910. Tilsvarende stor var sorgen tre år efter, da et styrt kostede en dansk flyver livet.

Til Lands og i Luften

Bilsamlingen er en enestående samling af biler der dækker det meste inden for 'bil'-historien i Danmark. Hammelvognen fra 1888, Kongehusets første automobil - en Landaulet model 1906 fra Delauney-Belleville, en boble-folkevogn fra 1948, en Volvo PV 444 fra 1947, en Alfa Dana racerbil fra 1958 og nogle af de første danske el-biler, bare for at nævne nogle af de biler, der er udstillet. Cykelsamlingen på museet består af over 125 køretøjer. Dette indbefatter et-, to- og trehjulede cykler for voksne og børn. Herudover naturligvis tilbehør af forskellig slags, lygter, pumper, lappegrejer, låse, anhængere m.m. Samlingen er ganske repræsentativ for cyklismens udvikling i Danmark og giver et godt indtryk af både hverdagscyklismen og de mere kuriøse cyklende indslag.

Museet rummer også over en stor samling af fly. Der er både gamle propelfly, helikoptere, svævefly, privatfly, passagerfly og mange af forsvarets tidligere fly. Museet rummer mange klenodier. Ud over Ellehammers første fly ses også Maagen 2 (Donnet Lévêque flyvebåd), en af de første DC-3 trafikflyvemaskiner og det flotte jet-passagerfly Caravellen. Af jagerfly kan nævnes den amerikanske Starfighter, hvor du kan prøve at sidde bagved pinden, den engelske Gloster Meteor og den svenske Draken.

100 års danske opfindelser

I museets udstilling med danske patenter kan du opleve nogle af de prototyper, som opfindere har sendt ind til det danske patentdirektorat, og som de har fået patent på. Patentsamlingen indeholder både prototyper, der senere er blevet til verdensomspændende industrisuccesser og den glade amatørs forsøg på at realisere en drøm om at få anerkendt deres mere eller mindre geniale ideer. I udstillingen kan man bl.a. se succesfulde opfindelser som de oprindelige LEGO-klodser fra 1958, Le Klints foldede lampeskærme og Brdr. Hartmanns æggebakker.  Men der udstilles også prototyper, som ikke har sat sig de store spor i verdenshistorien; f.eks. en ålehovedafhugningsmaskine, fiskeblink og mærkværdige systemer til at styre en atlanterhavsdamper.

Hjem, kære hjem

Udstillingen fortæller historien om teknikkens indtog i danskernes hjem, fritidsliv og privatsfære: Om hvordan danskerne med radio og fjernsyn fik hele verden bragt ind i stuen, hvor de samledes omkring husalteret – og siden søgte i enrum med hver sin computer eller yndlingsprogram på fjernsynet. Og om hvordan tekniske hverdagsmirakler som støvsugeren, elkomfuret og den elektriske vaskemaskine har befriet os for en masse fysisk hårdt slid, men samtidig har sat nye standarder for hvor rent vi skal have det omkring os og hvor effektive vi kan være.

Udstillingen giver et morsomt og vemodigt gensyn med mange af de ting, der engang var uundværlige hjælpemidler for os, men siden endte på pulterkammer og losseplads, da ny teknologi tog over. I udstillingen vil man også kunne se sjove gamle reklamefilm og gå på opdagelse efter overraskelser i udstillingens topmoderne køkken fra 1962. Når fødderne er klar til et hvil, kan man slå sig ned i 1960’er-stuen og se nytårs kavalkade fra 1964 på stuens kabinet fjernsyn.

Danmarks Tekniske Museum © 2017