Danmarks Tekniske Museum udgiver bogserien ”Gods på vej”

Danmarks Tekniske Museum udgiver den 19. januar et nyt hovedværk –  trebindsværket ”Gods på vej”, der handler om vejtransportens udvikling fra Middelalderen og frem til i dag.

Med ”Gods på vej” får vejtransporten nu sin plads i danmarkshistorien, på samme måde som jernbanerne og søfarten tidligere har fået det med store bogværker.

Værket er over en årrække skrevet af erhvervshistorikeren Jørgen Burchardt; ”Det har været uhyre spændende at samle de mange brudstykker. Der er en fantastisk udvikling fra de første små hestevogne skrumlede i hjulspor til nutidens 25 meter lange modulvogntog, der flyder let gennem landet på motorvejene”, udtaler Jørgen Burchardt.

Bogen beskriver køretøjernes tekniske udvikling, men også hvordan veje og anden infrastruktur har udviklet sig gennem tiden. Containere, paller og brug af gaffeltrucks hører sammen med en rationel indretning af fabrikker og lagre med til transportens historie.

Direktør Jesper Buris Larsen, Danmarks Tekniske Museum, udtaler;
”Vi er stolte over at kunne udgive et teknologihistorisk hovedværk – vejtransportens danmarkshistorie i tre bind, her på Danmarks Tekniske Museum. Vejtransport er et af de væsentligste elementer i udviklingen af det moderne Danmark og der har i den grad manglet forskning indenfor dette felt.

Det er vigtigt for os som det nationale tekniske museum, at kaste nyt lys over teknikkens udvikling, herunder vejtransportens historie. Med værket her kaster vi lys over ikke blot den teknologiske udvikling af køretøjer og maskiner men forklarer også, hvordan vejtransporten gennem det 20. århundrede har været en af de væsentligste bidragsydere til fordoblingen af Danmarks økonomiske velstand 1950 – 80. Desuden beskriver bøgerne hvordan har vejtransporten har medført en omfattende ændringer af lovgivning, virksomheders indretning og samfundets infrastruktur”.

Fra den 19. januar kan bogen købes i boghandlen for 960 kr. I forbindelse med bogudgivelsen afholdes der bogreception den 19. januar kl. 15 på Danmarks Tekniske Museum, Fabriksvej 25, 3000 Helsingør.