Danmarks første computer fylder 60 år

Tirsdag den 13. februar 1958 blev Danmarks første computer, DASK, officielt indviet, og i dag 60 år senere kan du se den på Danmarks Tekniske Museum.

Den første computer
DASK, der er en forkortelse af Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator, er lidt af en dinosaur indenfor computerens historie og med sit oprindelige korpus på 3,5 ton og en indre hukommelse på 0,005 MB, er den imponerede at se på og fascinerende at tænke på hvor lidt regnekraft, der skulle til dengang. På Danmarks Tekniske Museum kan du se DASKs centrale kabinet i udstillingen Smartphonemania, og i anledning af maskinens 60 års dag, vil der blive vist unikke filmoptagelser med DASK, og være gratis særrundvisninger.

DASKs historie
Oprindeligt stod DASK i en villa i Valby hos firmaet Regnecentralen, hvor den blev brugt til udregningsopgaver både for forskning, industri og i forbindelse med fx folketingsvalg.
Flere af maskinens komponenter blev håndlavet og blandt andet var det ingeniørernes koner og kærester der håndsyede de mange Ferrit kernelagre (forløberen for RAM kredse) i maskinen.
DASK var forsynet med 2.200 radiorør og kunne addere 1 million 12-cifrede tal pr. minut. DASK var for sin tid en hurtig maskine. En addering tog 56 mikrosekunder svarende til 17.857 additioner i sekundet, og flere eksperter mente, at én regnemaskine af den kaliber var nok til at dække hele Danmarks behov. Tromle – og ferritlageret kunne rumme godt 9.000 decimaltal.

DASK var i aktiv tjeneste fra 1958 til 1966, hvorefter den blev overdraget til Danmarks Tekniske Museum.